astazi@iuliatoma.ro |
Works: "Programul de munca este de 40 de ore pe saptamana, in afara orelor de prezenta"
Lucrarea este expusa in cadrul "Schimbul 2" , 6- 29 decembrie, la Spatiul Platforma (Calea Moșilor 62-68, în cadrul MNAC Anexa etajul 1, București), vizitabila miercuri-duminică, 10.00-18.00 Interventia readuce în discuţie munca domestică, am ales acest text datorită faptului că foarte mulţi/multe muncitori/ muncitoare nu-şi cunosc drepturile, nu sunt suficient de informaţi, iar acest ghid îi ajută să afle mai multe lucruri despre drepturile pe care le au că angajaţi în spaţiul domestic. Am copiat o parte din acest document pe perete, în cea mai simplă formă de expunere posibilă. Textul scris: "Scurt ghid informativ pentru muncitoarele estice.
Acest ghid se adresează acelor persoane care lucrează sau vor lucra ca şi muncitori domestici. În el se includ pe scurt atât drepturile şi obligaţiile de muncă a muncitorilor din acest sector (Decretul Regal nr. 1424/85, din 1 august, BOE 13-8-85.), cât şi unele sfaturi practice.
Raportul de MUNCĂ DOMESTICĂ se caracterizează prin:
Atribuţiile de serviciu care se vor desfăşura se vor negocia de la caz la caz şi pot consta în orice tip de activitate domestică: conducerea sau ingrijirea casei, asistenţa membrilor familiei sau a persoanelor care locuiesc în casă, ingrijirea copiilor, gradinărit, etc.
...
Din punct de vedere legal, nu este necesar ca contractul să se încheie în scris, dar este convenabil şi recomendabil. Într-un contract in scris se specifica conditiile de munca in mod special: programul de munca, orarele, activitatile desfasurate, salariul, retinerile din salar, zilele libere, vacantele, etc.
Pentru programul de munca de 40 ore pe saptamana, salariul minim va fi egal cu Salariul Minim pe Economie, care se stabileste in fiecare an, (in 2006 s-a fixat in 540,9 de euro). Tinand cont de aceasta cantitate salariul se va putea mari sau imbunatati conform negocierii intre angajator/angajatoare si muncitor/muncitoare.
...
La fiecare trei ani aveti dreptul la o marire a salariului cu 3 %, cu o limita de cinci trienii (interval de trei ani).
...
Este important de stiut ca, cu toate ca muncitorii/muncitoarele domestici/e nu au acte in regula, au aceleasi drepturi de munca ca si cei care le au, conform prevederilor Statutului Muncitorilor/Muncitoarelor.
...
Programul de munca este de 40 de ore pe saptamana, in afara orelor de prezenta.
...
Ai dreptul la 30 de zile calendaristice de concediu pentru fiecare an de lucru. Cincisprezece zile se vor beneficia de forma conitnua. Restul zilelor se pot fractiona conform acordului comun intre angajaotor/angajatoare si muncitor/munictoare.
Este foarte important sa cunosti data concediului, cel putin cu doua luni inainte de a-l beneficia.
Salariul pe perioada concediului care-ti corespundeque este cel intreg de pe o luna, fara retinerile de gazduire si masa.
...
Este important sa stii ca persoanele care munciti ca si angajati domestici nu aveti dreptul la somaj, conform prevederilor Regimului Special de la Securitatea Sociala a Serviciului Domestic.
...
Pentru a putea incasa plata concediului medical este necesar sa fi cotizat cel putin 6 luni (180 de zile).
...
SFATURI UTILE:
1. Punctualitate.
2. Organizarea programului de munca (Organizezi timpul pentru fiecare dintre activitatile pe care le vei desfasura. Mentii un “ritm” adecvat, pentru a impiedica excesul de activitati.)
3. Aspectul fizic
4. Comunicarea intre angajator/angajatoare si muncitor/muncitoare.
SANATATEA IN MUNCA
Este important sa eviti situatiile de risc, care ar putea afecta sanatatea ta. De aceea, tine cont de
urmatoarele recomandari pentru desfasurarea muncii in mod sanatos:
-Limiteaza orele si sarcinile de munca.
- Adreseaza-te Departamentului Serviciilor Sociale din municipiu pentru a solicita informatii referitor la resursele disponibile pentru ingrijirea minorilor, persoanelor dependente de dvs. sau bolnave.
- Ingrijeste sanatatea mintala, practicand sport sau activitati recreative in timpul orelor libere.
- Negociaza distribuirea muncii in casa ta proprie cu ceilalti membri ai familiei sau din mediul social.
- Evita sa stai in aceeasi pozitie pe timp indelungat.
...
ABUZURI
Orice contact cu corpul tau sau intimidare cu care nu esti de acord constituie hartuire, carepoate fi o infractiune. Ai dreptul de a zice NU.
1.Hartuire si abuz sexual: propunere sexuala sau act de intimidare sexuala fara consimtamantulvictimei (verbal sau fizic). A evidentia: comentarii de natura sexuala, a pune intrebari íntime, complimente, calificative fízice grosolane, obligarea de a purta uniforma extraordinar de scurta, a lasa pornografíe la vedere, a se plimba cu pielea goala prin casa, a te pipai, a te saruta, etc.
2. Abuz fizic: lovituri, imbrancituri, palmuiri, etc.
3. Abuz verbal: tipaturi, insulte, dispreturi, infravalorari, dispretuiri culturale, insulte xenofobe, insulte de tip sexist, etc.
4. Discriminare etnica: infravalorari xenofobe, a plati mai mult pe colega/colegul ta/tau pentru ca este cetatean/a spaniol/a pentru desfasurarea aceiasi munci; insulte religioase, lipsa de respect fata de traditiile culturale diferite de cele spaniole/europene, etc.
5. Exploatare economica: salariu mai mic decatl “salariul minim pe economie”, intarzieri la plata serviciilor prestate, plati inexistente, orarii prelungite, conditii rele de munca.
6. Altele: acuzatii false de furt de obiecte in domiciliul unde se luceraza, retinerea pasaportului, lipsa zilelor libere, imposibilitatea de a merge lal medic, etc."
Textul integral aici: http://www.quijotealcala.com/portalAlcala/RecursosWeb/DOCUMENTOS/1/0_1451_1.pdf
+++
<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Next >> Powered by CuteNews
|
News Works Research Bio Downloads Links Contact |